K-O-S-T-E-N
Alla vet hur viktigt mat är. Många vet varför vi behöver de olika näringsämnerna, vitaminerna, aminosyrer och hur mycket protein, fett och kolhydrater vi behöver för fungera, meddans andra har knappt någon information alls. Det finns så otroligt många myter, dieter, inprintade kunskaper, felaktiga information, fel inlärda vanor, egna åsikter och oskrivna regler kring mat att man skulle kunna bli knäpp. Sedan så det man själv äter kanske inte fungerar för andra, precis som andras kostvanor inte fungerar för en själv. Det finns oändliga sätt att äta, vad man äter och hur man äter mat.
Iallafall det jag ville komma till är att så som jag äter nu är ett sätt som fungerar för mig, det behöver absolut inte fungerar för någon annan. Jag väljer avsiktligt att äta bättre råvaror, mer och mer mot det veganska förhållandesättet men inte riktigt helt (iallafall inte än) och jag tänker på att minska på mina kalorier under tiden jag håller på med viktminskningen, för de kalorier som kommer in måste också komma ut för det ska bli någon skillnad på kroppen. Sedan har jag börjat med Periodisk Fasta, det gör att jag äter mellan 11-19 eller 12-20 och resterande av dygnets timmar fastar jag, där vatten/te och kaffe är tillåtet. Och anledningen till det är för att kontrollera maten då jag lider av matmissbruk, det hjälper mig att se över mina intag och får mig att ta bättre beslut. Jag kommer inte äta såhär "resten av mitt liv" men det har blivit en riktigt bra hjälpmedel för mig.
Så en vanlig dag kan se ut såhär: 11 - Lunch, 14 - Mellanmål, 16 - Mellanmål & 18 - Middag. Där jag inte överskrider mina kalorier men jag äter inte direkt mindre för det, utan jag har aktivt valt råvaror som får mig att känna mig mätt och att jag dessutom har rejält energi att vara aktiv med träningen. Så nu kämpar jag genom låta maten inte får vara ett straff eller ätas känslomässigt, en progress för mig. Jag vet att detta är en livsresa och genom varje dag ta småsteg mot ett hälsosam levande kommer göra underverk för mig både fysiskt och psykiskt.

 
#1 - Anonym

Ingen frukost?

Svar: Nix, ingen frukost pga periodisk fasta.Men fasta är inte föralltid och då kommer jag återgå till frukost igen.
littlesleeper.blogg.se

#2 - Johanna

Beundrar er som klarar den periodiska fastan, skulle vilja försöka men skulle aldrig klara det. Grym du är!! <3

Svar: Tack Johanna! Det är jobbigt de första dagarna, sen släpper det :)Så om man vill så går det. Kram
littlesleeper.blogg.se

#3 - Lillan Kind

Ja det finns som du skriver precis hur många idéer som helst om hur man ska äta, och otroligt många sk dieter innebär ett skadligt manipulerande av kroppen. Personligen har jag erfarit att jag kommer långt med att äta mig så rejält mätt på vanlig sund husmanskost, att jag inte känner mig sugen på att småäta kakor, godis och snacks. Dricker aldrig läsk för sockerlösning släcker inte min törst.
Skönt för dig att du har hittat ett sätt att äta som fungerar för dig😊

Svar: Ja men absolut. Jag tränar på det varje dag. Som du säger, det skadar våra kroppar och jag känner att jag har skadat klart min. Kram!
littlesleeper.blogg.se